onsdag 24 augusti 2011

Jahapp..


Halsfluss(tonsillit)

Halsfluss är en infektion i halsmandlarna som beror på bakterier eller virus. När du har halsfluss gör det ont att svälja och du kan få feber. Barn kan få hosta och snuva. Halsfluss är vanligast hos barn i skolålder. Receptfria läkemedel lindrar feber och värk. Läkare kan ordinera antibiotika om bakterier ligger bakom. Vid täta återfall kan det bli aktuellt att operera bort halsmandlarna.
Illustration: Svenska GrafikbyrånFörstora bilden
Den vanligaste formen av halsfluss orsakas av streptokockbakterier Grupp A.
Halsmandlarna, som är en del av immunförsvaret, sitter på var sin sida om svalget i höjd med tungans rot. Vid halsfluss blir de inflammerade, röda, svullna och gör ont. I halsmandlarnas fickor samlas det ibland var som ser ut som gulvita prickar.
Om rodnaden och svullnaden sprider sig utanför halsmandlarna har en halsböldbildats och du behöver uppsöka läkare.
Halsfluss är vanligast under vinterhalvåret med en topp i september–oktober och en i mars–april. Sjukdomen kan gå över av sig själv, men ibland behöver den behandlas med antibiotika.


Jo, jag hade halsfluss, och infektion i öronen. Jag fick medicin utskriven som jag ska käka i 10 dagar. Nu får jag alltså be Adde gå och kolla sej. För om han har det, och jag har ätit min medicin klart. Så kan han smitta mej igen om han har det. Nu ska jag bli frisk. 

Och nästa vecka ska jag börja träna igen..

-

2 kommentarer:

Anonym sa...

Man vill ju inte missa att pussa på dig, så det blir direkt till läkaren efter jobbet =)

Jenny M. Bäcklund sa...

Duktigt du! Men en sak, du kan ju inte va anonym när du kommenterar förstår du väl! :D Puss på dej sötast!