tisdag 4 mars 2014

Vecka 40 (39+0)



❥ Bebisen: 

Bebisen är omkring 50-51cm lång och väger 3.5-3.8 kg. De flesta bebisar ökar fortfarande i vikt men en del magrar faktiskt vid den här perioden. Det börjar bli trångt i livmodern nu och då bebisen snurrar och vrider sig där inne så kan det hända att navelsträngen lägger sig kring halsen. Omkring 20% av alla bebisar föds med navelsträngen omkring halsen, vilket kan påverka bebisens hjärtljud mot slutet av förlossningen. I de flesta fall innebär det inget hot mot bebisens hälsa och barnmorksan för helt enkel navelsträngen över barnets huvud i samband med födslen.

❥ Mamman: 

Förlossningsvärkarna kan sätta in när som helst. Men det kan också det dröja några dagar - eller veckor – till, särskilt om du är förstagångsföderska. Först efter vecka 42 räknas du som "överburen". Då börjar man övervaka fostret och mamman noga, och förlossningen kan sättas igång på medicinsk väg. En del kvinnor försöker få igång förlossningen genom egna knep, t ex genom att röra ordentligt på sig. Det är förmodligen onödigt - barnet kommer när det är klart. När så värkarna gör att livmodern drar ihop sig allt oftare, och allt starkare, är det dags att kontakta förlossningsavdelningen för att höra om du bör åka in. Nu trycks barnets huvud alltmer ner mot livmoderhalsen, som börjar öppna sig. Om trycket blir så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, och läcka fostervatten, bör du också kontakta förlossningsavdelningen för vidare instruktioner. 

❥ Jag och min bebis:

Vecka 40, och en vecka kvar till BF. Vi mår väldigt bra. Lite tung i kroppen nu. Fötterna är lite svullna och vaderna värker. Jag har lite ont i magen emellanåt. Och tarmarna börjar fungera efter att jag börjat strö linfrön på gröten. Väldigt skönt! Det gör mycket! Fungerar inte magen så känns inget bra. 

Bebis känns väldigt tydligt hela tiden. Han vrider på hela sig och det hugger till neråt i fiffi när han rör på sig. Aj! Skriker jag. Fredrik tror varje gång att det är dags. Haha! Man letar efter den där berömda proppen varje gång man torkar sig och man väntar på ett "poppande" ljud som endel säger att de hör när vattnet går. Man letar tecken HELA tiden! Lite ont i magen? Är det dags nu? Så blir man glad och förväntansfull! Enda gången man längtar efter smärtan. 

Jag begränsar mig dock inget. Jag gör det jag vill. Vill jag in till stan så åker jag in. Går vattnet så får jag ta det därifrån. Skulle jag begränsa mig så skulle dessa dagar/veckor som är kvar till hans ankomst bli superlångsamma. Och ni som känner mig vet ju att jag inte är någon som orkar sitta hemma och stirra. 

Måste ju också tala om vilket fint hår jag har fått! Jag  behöver tvätta det 1 gång i veckan nu typ! Har haft hårtvätt onsdagar och söndagar, men igår va det fortfarande så fint så jag hoppade över det. Hoppas verkligen det håller i sig och att jag inte tappar halva håret under amningsperioden. 

Min graviditetspenning är nu slut, så jag kommer få börja ta ut mammaledigheten nu. Ska börja fylla i dagar idag tänkte jag. På sidan kan man faktiskt se hur mycket pengar man får när man tar ut vissa dagar. Ska försöka hålla mig till 5 dagar i veckan. Så jag sparar lite dagar. Så det vore väldigt praktiskt om han kom nu så jag slapp ta ut förmånga dagar utan att vara förälder. Borde egentligen ta ut min semester nu. Men det spelar egentligen ingen roll om jag tar den nu eller till sommaren. Så jag sparar den till då. De ger ju dessutom mer lön och det kan jag behöva i sommar. Nu har man ju köpt allt till bebis som vi behöver i början. I sommar kommer man ju få köpa sommarkläder och sånt som man inte tänkt på att man kanske behöver under sommaren för att underlätta för oss och bebis.

Viktuppgången står typ still. +12-12,5kg ligger den på nu. 

Nu väntar vi bara. Fredrik säger till bebis att komma ut varje dag, och han har till och med kommit på att han måste ha mobilen på sig hela tiden. Sötnos! Det som går emot oss är att pojkar brukar ta längre tid på sig att vilja komma ut, och så läste jag att åldern på kvinnan avgör också. Äldre går längre. (I snitt) Går man på mina gener så kommer han innan måndag. Men fram tills dess ska vi mysa och pyssla här hemma så gott det går. ❤️



Inga kommentarer: