tisdag 11 mars 2014

Vecka 41 (40+0)

❥ Bebisen:

Nästan alla barn kommer ut innan de har blivit överburna, det vill säga före vecka 43. Efter 43 fullgångna graviditetsveckor börjar moderkakan gradvis att fungera sämre och därförsätter förlossningen igång. De allra flesta förlossningar kommer igång av sig själv, innan det blir aktuellt med igångsättning

❥ Mamman:

Många kvinnor känner att de struntar i förlossningen nu bara barnet kommer ut någon gång. Men det finns flera fördelar med att vara gravid länge. Din kropp hinner mogna, din livmodertapp blir mjuk och hormonet relaxin hinner mjuka upp dina bäckenfogar ytterligare. Det kan göra att du får en smidigare förlossning. Livmodermunnen blir mjuk och börjar öppna sig, och din kropp blir bättre förberedd på att föda barn. Att föda när kroppen sätter igång av sig själv är alltid bäst så länge du mår bra och det inte finns några komplikationer.
Från vecka 40 träffar du din barnmorska varje vecka fram tills du är förlöst. Hon eller han gör de vanliga kontrollerna – mäter livmodern, kontrollerar hur barnet ligger, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Barnmorskan informerar om rutiner kring igångsättning och vid behov remitteras du till förlossningen för igångsättning. Det är lite olika mellan olika sjukhus när förlossningen sätts igång, men det vanligaste är mellan vecka 42 och 43. 
❥ Jag och min bebis:
Nu går mitt humör och tålamod väldigt mycket upp och ner. Jag märker att vädret gör väldigt mycket för hur man mår. Är det grått och tråkigt ute så mår jag skit rent ut sagt. Jag blir trött och får ångest för att jag bara går hemma och inte gör något. Så tråkigt att behöva känna skuld för att man ligger på soffan. Jag skäms när jag inte lyckas ha middagen klar när Fredrik kommer hem ifrån jobbet då jag egentligen inte ska behöva ha några krav på mig själv just nu. Men sån är jag. Att gå hemma dessa 2 månaderna har varit väldigt skönt många dagar men också väldigt långtråkigt. Önskar jag hade kunnat jobba en del under tiden åtminstone. Men det gick inte på mitt jobb. Väldigt skönt att han faktiskt kommer inom 2 veckor nu. Och att våren börjar komma. Vara graviditetsledig de 2 tråkigaste månaderna på året är inget stt rekomendera för en rastlös själ. ;-)
Jag har sovit väldigt olika varje natt nu i slutet. Ibland lyckas jag somna i tid och kliva upp med Fredrik vid 6. Äta frukost och sen sova 2-3 timmar till. Men i natt vaknade jag 02.30 och kunde inte somna om. Klockan är nu 7 och jag har än inte somnat om. 
Har skickat in föräldraledighetsansökan. Så nu får vi se hur lång tid det tar innan det drar igång. Jag har klickat i mån-fred. Så tar jag inte ut något på helgen. Får se om jag klara mej på det. Annars får jag väl ta ut mer. Men jag har i alla fall blivit tipsad på att inte bränna alla dagar om jag klarar mig ekonomiskt på 5. 
Bebis verkar må bra i magen. Han sparkar väl inte direkt. Han har inte plats. Men jag känner honom röra på sig hela vägen från huvudet till fötterna. Krafsande i ljumsken och ens foten gillar han att trycka mot mitt revben. Då kommer rumpan ut på andra sidan. Han har hicka än. Och det är skönt faktiskt för då vet jag att han lever. Det är ju inte alltid så lätt att känna honom nu när han tar upp all plats. Men jag brukar putta till magen och då känner man att han rör på sig. Och ja, han är nu fixerad! :)
Jag är väldigt öm i mina fötter och vader då de är väldigt svullna! Jag har idag premiär på stödstrumporna! Ni som tränar stryka vet hur det känns när ni får "pump" i benen! Så känns det hela dagarna! Det drar i höfterna och det trycker ner i fiffi. Magen har börjat och klia massor! Huden är väl så uttöjd den kan vara! Smörja smörja! (Inga bristningar hittills.) Mina bröst har svällt och är jätteömma helt plötsligt! Som i början! Annars är det inget speciellt som jag har bekymmer med. 
Inte ett tecken på att förlossningen skulle starta den närmsta tiden. Men det kan ju komma plötsligt. Vilket jag hoppas! Så sugen på bebisgos har jag aldrig varit som nu! Vi vill träffa våran bebis! Nu! ❤️
Viktuppgången ligger på +13 kg. Men det känns som +50 kg just nu! Vätska vätska! Som tur är så har vätskan stannar på nedre delen av kroppen. Inget i ansikte. 

Inga kommentarer: