fredag 11 oktober 2013

Vecka 19!

❤️ Bebisen: 

I vecka 19 är din bebis 13 till 14 cm lång från huvud till stjärt och tack vare de nu ökande fettdepåerna väger den omkring 230 gram. Den hitintills snabba tillväxten kommer nu att sakta ned något till ett något lugnare tempo.

Det finns fortfarande plats i livmodern och din bebis kommer att vara aktiv under perioder då den kan sparka eller till och med göra kullerbyttor! Runt den här tiden blir kan bebisen också börja känna av alltmer intryck från världen utanför magen och gör sin närvaro känd genom sparkar och slag. Benen genom vilka ljuden passerar till innerörat har förkalkats och hårdnat, och de nervbanor som tar emot och processar signaler från hörselcellerna utvecklas, vilket innebär att bebisen nu kan höra.

Allteftersom graviditeten fortlöper kommer bebisen att vänja sig vid återkommande ljud, så som dina hjärtslag, röster, blodet som strömmar genom navelsträngen och andra vardagliga ljud. Den kan också bli skrämd av höga, plötsliga ljud.

❤️ Mamma:

Livmodern har fortsatt att växa upp i din mage. Om du mäter så kan du känna den ungefär på två fingrars bredd under naveln. Din livmoder är vid det här laget ungefär lika stor som en Nätmelon.

Även om viktuppgången varierar från kvinna till kvinna så ligger den genomsnittliga viktökningen i vecka 19 på mellan 4,5 och 6 kilo.

Vid det här stadiet i utvecklingen kan också eventuella defekter och missbildningar i hjärtat upptäckas vid en ultraljudsundersökning.

❤️ Jag: 

Jag mår super. Jag väntar bara på att känna av bebis! Jag ligger varje kväll med händerna på magen, men än har jag inte känt av några sparkar. För några veckor sen kände jag något som vände sej i magen några gånger, men är osäker på om det va bebis. Jag har lite svårt att somna. Och extremt lättväckt. Blir jag väckt så är jag pigg med en gång. Svårt att somna om alltså. Känner att jag inte kräver lika mycket sömn, men det kan ju vara för att jag jämför med tiden under början av graviditeten då jag va trött hela tiden. Nu har jag massor av energi! Jag har nu gått upp 3 kg, så jag ligger lite under medel. Vilket jag tycker är konstigt. Jag har varken tränat eller promenerat några längre vägar. Och jag äter några karameller varje dag. Jag blandar kolhydratsfylld kost med fettrik kost. Men försöker äta långsamma kolhydrater, och så vräker jag inte i mej. Försöker äta rena produkter. Ingen snabbmat alltså. Utan husmanskost kan man väl kalla de. Jag får inte i mej så mycket mat då tarmarna är väldigt långsamma så man känner mej fylld rätt fort. Dock blir jag hungrig oftare nu. Då äter jag frukt, eller lite yoghurt och knäckemackor. Jag känner av lite smärta i ryggslutet om jag gått/stått uppe mycket. Kanske dags att börja ta tag i träningen nu innan jag får för ont i ryggen. Min hy och håret har blivit mycket bättre. Det va katastrof ett tag. Då jag aldrig haft någon problemhy så får man lite panik när man får finnar och plitor i pannan. Känslomässigt är allt helt underbart! Jag längtar verkligen efter denna lilla minimänniska som ligger i min mage, och jag har redan börjat förbereda där hemma. Hade velat köpa vagn och säng redan idag! Bädda den och bara längta. Åh! Jag älskar redan miraklet! 

På måndag ska vi på rutinultraljudet. Och vi längtar så! Vi kommer ta reda på vilket kön bebis har om den vill visa de! Spännande att man snart kanske har ett namn på lill* hjärtat. ❤️

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gick bara upp 7kg på hela graviditeten. Fick barn förra fredagen :) du har något underbart att se fram emot!

Jenny M. Bäcklund sa...

Ja de kan ju bero på hur mycket man väger innan. Jag har en vän som var överviktig och hon gick upp 2 kg bara för att bebis tog av henne istället. :-) (nu säger jag inte att du är överviktigt så du inte tar det på fel sätt. För det kan jag ju inte veta) sköter man sej så ska man ju inte lägga på sej onödigt mycket. Sen kan man ju samla på sej vätska och det kan man ju inte rå för. Jag väger nu 60. Och ska försöka att inte gå över 70 iaf! Men som sagt. Jag kanske får cravings på pepparkaksdeg i slutet! Haha