måndag 28 oktober 2013

Vecka 22 (21+0)

Bebis:
Din bebis blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. Navelsträngen fortsätter att växa och bli tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd kraft igenom för att förse bebisen med syre och näring. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen. Storleken kommer att fördubblas under andra halvan av graviditeten. Bebisen är nu c:a 18 cm lång från huvud till stjärt och väger ungefär 300 gram. Nu mognar de olika organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och bebisen kan svälja fostervatten och ta upp vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är en förberedelse på livet utanför livmodern. I blodet finns det redan ett stort antal röda blodkroppar, och vita blodkropparna börjar att bildas. I munnen börjar små smaklökar att bildas på tungan.

Mamman:
princip alla kan nu se att du är gravid! Din livmoder borde nu kännas ungefär 2 cm ovanför din navel. Du har antagligen ökat 4-7 kg i vikt och allteftersom bebisen börjar bilda sina fettreserver kommer också din vikt att öka. Under de kommande 10 veckorna kommer du att gå upp ungefär hälften av den totala viktökningen under hela graviditeten. Du kanske också märker av en ökad aptit eftersom du behöver 500 kcal mer per dag för att försörja din ökade ämnesomsättning. Det är bra att undvika mat som innehåller mycket fett, socker och kalorier, och istället äta frukt, grönsaker, spannmål och anndra naturliga baslivsmedel. En del upplever ovanliga starka begär efter mat, och även efter sådant som inte är mat; såsom cigarettaska, kol och öl. Bli inte förvånad om dina ben svullnar upp under dagen. Detta kan avhjälpas genom att sätta fötterna i högläge någon eller några gånger under dagen. Blir svullnaden kraftig så bör du genast kontakta barnmorskan eller läkare för kontroll; särskilt om du har andra symptom så som huvudvärk och flimmer för ögonen.

Jag (och Pappan): 
Jag har nu ökat lite till i vikt. Och jag tror att det beror på dels att bebis börjar öka i vikt. Växer/och börjar få underhudsfett. Och dels för att min aptit ökat. Känns som jag helt plötsligt kan äta hur mycket som helst! Finns inget stopp. Men snart börjar väl bebis ta sån plats i magen så då kommer platsen för mat minska. Jag mår väldigt bra. Inga besvär förutom lite ont i svanken och magen om jag anstränger mig mycket. Sover lite sämre på natten. Vaknar lätt, och är mer kissnödig. Jag känner av bebisen hela dagarna. Det kommer mest buffar och sparkar när jag suttit ner i 5 minuter, eller när jag ska sova på kvällen/efter kissningen på morgonen och jag kryper ner i sängen igen. Så det stämmer väl in på mig att bebis vaknar när jag är still. Underbar känsla att känna av bebis! Då kan man vara lugn, och inte orolig att den inte lever. Ätandet av järntabletterna går än bra. Jag har inte blivit hård i magen iaf. Snarare tvärt om. Jag äter ju plommon på filen på morgonen och jag blir väldigt bubblig i magen av dem. Så jag får nog dra ner på det lite. Kanske till varannan dag? Vi väntar än på att Pappan ska få känna sparkarna! Jävla moderkaka att vara i vägen. Men pappan pratar med magen emellanåt. I början va han livrädd för magen. Jag fick knappt trycka på den. Akta bebis! Sa han. Men nu klappar han och igår låg han med kinden på sidan av magen, och handen på andra sidan och myste medans vi kollade på tv. Väldigt härlig känsla för mig. Så hade jag min hund på andra armen. Hihi! Hela familjen samlad. Pappan längtar jätte mycket till den dagen vår älskade ska komma, och han tycker bebis ska komma redan nu! Inget tålamod. ;-) Jag går gärna en stund till med bebis i tryggt förvar i min lilla mage. Jag älskar det! 

Det går framåt! Större och större bli magen! 

Bebis född i vecka 22 och överlevde! Så liten och så oerhört söt! Pluttig! Tänk att i min mage bor en bebis av den storleken! ❤️

Inga kommentarer: