tisdag 24 december 2013

Vecka 30 (29+0)

Bebis:

Den här veckan är din bebis 26 cm från huvud till stjärt och 39 cm totalt. Den väger nu hela 1400 gram. Bebisen fortsätter att öppna och stänga ögonen inne i livmodern och kan urskilja siluetter av föremål, och även människor, om ljuset är det rätta.

Bebisen rör sig mycket och du kan antagligen känna många rörelser under dagen. Varje bebis har sin egen dygnsrytm och med tiden lär du dig känna igen dem. Vissa perioder med rörelse bör vara återkommande, och om du tycker dig märka en minsking av fosterrörelserna kan du kontakta MVC eller din läkare. Sannolikt mår bebisen alldeles utmärkt men det skadar inte att kolla upp.

Forskning har visat att bebisen inte bara kan höra dig, utan också känna igen din röst, vilket bevisar att den redan kan lära sig, minnas och känna igen.

Barn som föds för tidigt kan vara mycket små, även om de bara kommer några få veckor för tidigt. Det beror på att mycket att tillväxten sker från nu fram till vecka 36, varefter den sjunker något igen. Pojkar väger vanligen något mer än flickor vid födseln. Födelsevikten ligger ofta mellan 3,2-3,5 kg, även om avvikelser inte är ovanliga.

Endel barn lägger sig redan nu med huvudet i bäckeningången och det kan du känna att bebis pressar mot bäckenbotten och även tydliga sparkar upp mot revbenen. 

Mamman:

Livmodern är nu 9-10 cm ovanför din navel och din totala viktökning ligger sannolikt omkring 8,5-11 kg. Du kanske märker lite läckage av mjölk från brösten. Den mjölk som läcker nu är inte som den vanliga mjölken, utan innehåller mycket kalorier för bebisen under dess första dagar efter förlossningen, varefter den vanliga mjöken börjar produceras.

Nu börjar det bli viktigt att tänka på hållningen. Barnets tyngd kan kännas som den försvårar balansen och frestar på ryggen. Många kvinnor känner sig andfådda oftare, eftersom det helt enkelt är jobbigare att förflytta sig. Dina lungor måste ta upp ca 20 % mer syre och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du också andas för ditt barn. 

Jag och min bebis:

Herregud! Bara 1/4 kvar av denna graviditet! 10 veckor + några dagar, kanske någon vecka. Det beror på hur länge han vill ligga kvar därinne. 

Vi mår fint! Men nu måste jag ändå få säga att det börjar bli lite besvärligt att vara gravid och jobba samtidigt. Som jag känner nu så hade jag egentligen kunnat lägga min månad semester innan graviditets ledigheten. För jag är rätt trött i kroppen efter ett dygn på jobbet. Då hade jag haft ledig hela december oxå. Jag sover väldigt dåligt på nätterna. Eller när jag väl sover, så sover jag bra. Men jag har svårt att somna! Jag kan inte sova på rygg för då tynger bebis ner i magen och jag får svårare att andas. Ligger jag på höger sida så sparkar bebis mig på höger sida så det hugger! Och gärna rakt ner i madrassen! Ligger jag på vänster sida så vill han gärna krafsa lite med sin hand i min jumske! Ja och på magen kan jag ju inte sova som ni förstår. Så det är besvärligt att få till en skön sovställning. Men till slut så somnade jag. Han väcker mig väldigt sällan, men bland är han busig och trycker på sin mammas kissblåsa. Då får man göra ett toalettbesök. Ja och då vaknar han ju! Men jag får inte klaga än. Det lär ju bli värre. Men då har jag förmodligen slutat jobba och då kan man ju vila lite när man känner för det. 

Jag har inget ont i varken ryggen/höfterna eller axlar. Lite stasande i benen på kvällen. Men jag har dem upplagda på bordet och så har jag nu införskaffat mig stödstrumpor som jag kanske kommer behöva längre fram. 

Lite halsbränna, men den har inte blivit värre. Och tabletterna hjälper. Sen har nu mina järntabletter börjat göra samma värkan som de gör på de flesta. Hård i magen. 

Min lilla plutt ligger med huvudet nedåt. Och jag känner ett lätt tryck nedåt oxå. Inget som gör ont med det känns att han ligger där. Så ja, jag har bara sparkar mot revbenen. 

Och ja, jag blir lättare anfådd och får lätt håll i sidan. Och bröstmjölken har kommit väldigt lite än. Om man klämmer. Men det är inget som läcker än, som tur är! Haha! 

Viktuoppgången ligger på + 7 kg. Trodde jag gått upp mer faktiskt. Efter allt man stoppat i sig nu för att orka hålla sig vaken. + jul! Kanske lyckas jag ändå hålla viktgränsen som jag planerat från början? Vi får se! ;-) 


Inga kommentarer: