tisdag 31 december 2013

Vecka 31 (30+0)




❥ Bebisen:

Nu kanske det börjar kännas som att du varit gravid i en evighet och det kan vara svårt att tänka sig att du ska vara gravid i ytterligare 10 veckor. Men din bebis måste fortfarande växa till sig en hel del innan han eller hon är redo att komma till världen. Bebisen är nu 41 cm från topp till tå och väger omkring 1,6 kg.
Även om din bebis ligger skyddad av fostervattnet och livmodern kan den känna och reagera på smärta. Man kan se med ultraljud hur bebisen övar på att andas för att göra sig redo för världen utanför. Om den sväljer fostervatten i fel struprör kan du känna hur den får hicka.
Om din bebis föddes nu skulle den kunna hålla sig varm utan kuvös. Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv.

❥ Mamman:

Din livmoders översta del kan du nu känna c:a 10 cm ovanför navlen. Livmodern, moderkakan och vätskemängden kommer att öka stadigt under de kommande 10 veckorna och du kommer förmodligen att gå upp ungefär ett halv kilo per vecka.
Eftersom du blir större blir det allt svårare att röra sig snabbt. Du är inte längre så smidig och du bör vara försiktig för att undvika att trilla och skada dig eller bebisen. Tänk på att bibehålla en god hållning när du sitter och står, det kommer att underlätta för dig och minska risken för smärtor i ryggen. Du bör rulla över på sidan innan du stiger upp efter liggande position för att undvika att belasta magmusklerna som är uttänjda och svagare än normalt.

❥ Jag och min bebis:

Oj det har varit en väldigt känslosam vecka! Känslorna och nerverna på utsidan! Tårar för allt och ingenting. Varit lätt irriterad! Ursch! Jag har gärna velat vara ensam hela veckan! Inte så lätt när jag varit uppe hos familjen. Fylld av ångest vissa stunder. Men det har gått över rätt fort, som tur är! 
Fysiskt mår vi väldigt bra! Lite ont i ryggen när jag härjat för mycket. Och halsbränna på kvällen. Men inga större problem. Sammandragningarna kommer rättare nu också. 
Bebis har varit väldigt lugn de sista dagarna så jag tror han vänt sig om. Men igår kom sparkarna igen! Så han rullar väl runt därinne. Än har han plats! 
Min mage är inte speciellt stor alls! Så det är skönt! Än kan jag klippa och måla mina tånaglar, ta på mig skorna och böja mig ner till golvet för att ta upp saker. Tänker mig för och börjer på knäna och inte ryggen. Lite stånk och stön blir det! Att ta sig in och ur bilen är lite svårare nu än innan. Speciellt om det inte går att öppna dörren helt. 
Somna har jag haft svårt för. Det va värre hemma i Värmland. När jag kom hem till min säng så har det inte varit lika svårt. Men det känns som att jag inte alls behöver lika mycket sömn som innan. Vilar dock en stund vissa dagar. 
Det känns i magen när jag ska resa mig upp från tex badet eller sängen. Så jag lägger mig från sidan och tar mig upp därifrån. Blir öm i magen annars. 
Så va det dags gör vågen i morse. Hjälp! Tänkte jag! Så mycket man stoppat i sig denna vecka! Men jag antar att bebis gör av med massor av energi, för vågen visade bara 0,3 kg + från förra veckan!? Så nu har jag gått upp +7,5 kg från start. 




Inga kommentarer: