Skaldjurssoppa – 4 port
Ingredienser:
• 500 gram räkor med skal
• 1 msk olivolja
• 1 dl pressad citron + 1 dl vatten
• 1 msk smör
• 1 vitlöksklyfta
• 1-2 schalottenlökar
• 1 fänkål
• 3 dl vispgrädde
• ½ burk krossad tomat
• salt och svartpeppar
• Lite torkad chiliflakes
• 400 gr blåmusslor
• Färska dillkvistar
Gör såhär:
• Skala räkorna och lägg skalet I en stekpanna med lite olja.
• Stek i några minuter och häll på citron och vatten. Låt koka i ca 5 minuter.
• Sila av räkskalen och spara fonden.
• Hetta upp en kastrull med lite smör.
• Skala och hacka lök och vitlök.
• Strimla fänkål.
• Bryn löken i någon minut.
• Häll på fond, grädde och krossad tomat. Krydda med salt, peppar och chiliflakes. Låt koka i 10 minuter.
• Späd med vatten eller mer grädde om det behövs.
• Mixa sen soppan med stavmixer/drinkmixer.
• Lägg i musslorna och låt koka tills de öppnar sig. Lägg till sist ner räkorna.
• Häll upp soppan i skålar och dekorera med en dillkvist.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar