tisdag 21 januari 2014

Vecka 34 (33+0)



❥ Bebisen: 

Nu väger bebisen c:a 2,2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå. Fötterna är nu 6-7 cm långa! 

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen, den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Skulle förlossningen starta nu så skulle inte förlossningspersonalen försöka stoppa den. Och om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor. 

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

❥ Mamman:

Din livmoder befinner sig nu ca 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit ca 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

❥ Jag och min bebis: 

Ja då va vecka 34 här! Nu går det sakta tycker jag! Lite för sakta! Kommer det någon bebis tro? Jag vill bara att förlossningen ska vara över och sen ha honom i min famn! Vår älskade lilla plutt! 7 veckor kvar till BF. Och 7 veckor är ju egentligen ingenting! Men just nu känns det som en evighet. Överraska gärna din mamma och pappa med att komma ut tidigare! Din faster har önskat att du kommer ut 20 februari! Och vi är beredda att hålla med! ;-) 

Vi mår bra! Jag har lite förvärkar. Och så har jag börjat bli rätt stel i ryggen nu. Upptill. Och börjar känna av i svanken/höften. Så jag får nog dra ner på tempot yttligare?! Nej ursch! Jag är sjukt rastlös och har väldigt svårt att bara sitta hemma och stirra. Längtar efter F och bli besviken när han ska göra annat efter jobbet. Haha! Jag skäms! Jag brukar älska när han sticker iväg så man har kvällen för sig själv. Men nu har jag ju alla dagar för mig själv. Så då är jag så uttråkad när han slutar jobbet, så då vill jag bara ha sällskap. 

Bebisens hörna är klar. Så nu har jag inte så mycket mer att pyssla med där. Bara vika om hans kläder var och varannan dag! Hehe! Alla hans saker är köpta. Eller det enda som är kvar är de där småsakerna som salvor, termometer, nagelsax. 

Jag har börjat packa BBväskan nu.

Han sparkar för fullt och far runt i min mage! Det är härligt att känns honom! Nu verkar han inte alls vilja ligga på samma sida för nu känner jag både sparkar uppåt nog revbenen och på höger och vänster sida! Undrar om han ens ligger med huvudet nedåt hela tiden? Mycke liv och rörelse! Och hicka! Hicka känner jag av varje dag!

Magen är rätt lång nu, och när jag sitter ner så har jag magen i knät! Märklig känsla att den tar i mot låren! Hehe! Den känns nästan lite "fyrkantig" platt mitt på vid naveln. Så han kanske ligger med ryggen utåt? 

Föräldraträffarna rullar på och vi har varit där 3 gånger av 4. Och sen kommer profylaxkursen utöver det. 

Halsbrännan har inte varit lika jobbig denna vecka så jag har bara behövt ta tablett för det ett fåtal gånger. Jag är väldigt varm av mig så jag har svårt att somna på nätterna. Och de där med att man blir anfådd för minsta ansträngning gäller inte för mig. Jag känner att jag har nästan lika bra kondition som innan. F sa i helgen när jag gick i trappan när vi va och shoppade: "haha! Du flyger ju upp bättre för trapporna än de som inte är gravida ju!" Men böjningar ner mot golvet är jobbigt! Och det gör ont i magen. Jag äter järntabletterna fortfarande, och aco gravid tabletter.

Jag kan erkänna att jag längtar tillbaka till gymmet och mina rutiner! Bara att få plocka fram alla mina "vanliga" kläder från källaren och kunna använda dem! "Snart" får jag det! Snnnart! 

Viktuppgången står fortfarande still och ligger på +9 kg från start.



Vi längtar efter dig vår prins! ❤️


Inga kommentarer: