tisdag 14 januari 2014

Vecka 33 (32+0)


❥ Bebisen: 

  • I vecka 33 väger din bebis närmare 2 kg och är ca: 44 cm från topp till tå.
  • Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Kommande veckor bli utrymmet att röra sig allt mindre, och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet.


  • Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt.
  • Vid den här tidpunkten har de flesta barn ställt sig med huvudet i bäckenet. 
  • Barnets förmåga att reglera kroppstemperaturen utvecklas – det kan nu svettas, vilket barn som föds tidigare än i denna veckan inte kan. 

❥ Mamman:

  • Din livmoders översta del finns nu ca: 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt.
  • Då bebisens behov av vitaminer och mineraler är större än någonsin nu så bör du fortsätta att äta ditt vitamintillskott ända fram till förlossningen. Om du inte redan har gjort det så kan det vara ide att skriva ett förlossningsbrev där du bland annat berättar om hur du ser din förlossning och vad du vill undvika. 
  • Har du märkt att magen sjunker något? Kanske är det för tidigt ännu, men då vet du i alla fall vad du har att se fram emot! Några veckor innan sammandragningarna börjar eller i samband med sammandragningarna märker du kanske att din mage förändras. När barnets huvud rör sig ner i förlossningskanalen, sjunker allting nedåt. Några upplever det som en befrielse, eftersom det blir lättare att andas. Andra påstår att de har fått midjan tillbaka. Du ska inte bekymra dig om du inte upplever att magen sjunker. Det sker inte hos alla. Det är också helt normalt att magen inte sjunker förrän precis innan eller under förlossningen.


  • Det kan vara lite obehagligt när huvudet rör vid bäckenbottenmuskulaturen – det är en stickande känsla, som om den domnar bort. Prova att ligga på sidan – det minskar trycket på bäckenet, nerverna och blodkärlen i bäckenområdet.
❥ Jag och min Bebis:

  • Ja här va det full rulle! Jag har inga besvär direkt, utan det ser ut som innan. Bebis är bara så sjukt livlig så jag har väldigt svårt att sova på nätterna. Och är det inte hans rörelser som håller mig vaken så är det bara så att jag har så mycket känslor och tankar i kroppen/huvudet så jag kan inte slappna av. Mina nätter ligger på endast runt 5-6 timmars sömn. Ibland sover jag en stund på dagen. 
  • Inga cravings direkt. Jag äter endel frukt. Det är väl det enda. Jag kan inte påstå att jag äter mer nu än innan jag blev gravid. Men jag tillåter mig fika med sötsaker och så. Det gjorde jag inte innan. hehe
  • Bebis har sjunkit ner och han ligger inte och sparkar mot revbenen längre, utan mer uppe i höger sida. Känner även hicka nästan dagligen. 
  • Sammandragningarna kommer ofta och nu har det även börjat ila några gånger neråt i fiffi. Han trycker endel neråt också. Jag har inga som helst problem att röra mig och jag känner mig verkligen inte gravid. Tittar jag inte på magen så känns den platt. Som innan. Ibland får jag en chock när jag tittar ner och ser att jag faktiskt har en mage. 
  • Vi pratar med magen hela tiden och han reagerar när man trycker ett finger mot hans lilla fot/hand genom att dra den tillbaka och sen trycka ut på nytt. 
  • Vi är så förväntansfulla! Både jag och F är galet nyfikna och F säger att han gärna får komma ut redan om en månad. Jag känner att han gärna får bakas klart. Men kommer han innan så kommer jag jubla! Haha! Att se hans hörna i sovrummet varje kväll när man ska lägga sig, eller varje morgon när man vaknar gör att min kropp fylls av sån glädje! Tänk att snart har vi en plutt som ligger där i sin säng och väcker oss på natten när han vill ha mat! Känslan att bara få lägga honom på skötbordet och byta hans blöja! Åh! Men det jag väntar extra mycket på pch som mitt hjärta slår lite extra för, är att äntligen få se bebis i pappas famn! Se hur F ser på bebis. Se deras kärlek emellan dem! Jag kommer bli kärare än någonsin i F när jag kommer att se hans kärlek till vårt barn. ❤️
  • Min vikt har faktiskt stått still denna vecka. Ligger till och med lite minus från förra veckan. Så viktuppgången ligger fortfarande på +9 kg. Jag kollade mig själv naken bakifrån igår. Det syns inte det minsta att jag är gravid bakifrån! Känns konstigt för man har föreställt sig att man skulle gå upp 20 kg och se höggravid ut redan i vecka 20. Men så fel man kan ha. Jag får hela tiden kommentarer att jag är väldigt "nätt" gravid. Och jag kan inget annat än känna mig nöjd. Då blir det inte lika kämpigt efteråt. Sliter inte på kroppen heller. Förstår inte alls det här med att man ska "passa på" när man ändå är gravid? Onödigt att påfresta kroppen och dessutom så har man ju en bebis därinne som även den tar upp skiten du stoppar i dig. Ju mer skit, desto större blir ju bebisen. 
55 dagar kvar till beräknad födelse! ❤️


Inga kommentarer: