tisdag 28 januari 2014

Vecka 35 (34+0)


 Bebisen:

Din bebis längd är denna veckan ungefär 32 cm från huvud till stjärt och 46 cm totalt. Den väger nu omkring 2,4 kg. Håret fortsätter att växa sig längre och tjockare. Bebisens hårfärg kommer troligen att förändras efter förlossningen, så om den är blond finns det en chans att det mörknar senare eller vice versa.

Det mesta av lanugohåret trillar av vid den här perioden, men vernixproduktionen ökar. Bebisen tar kalcium från dig för att kunna bilda skelett så därför är det viktigt att du för i dig mycket kalcium, antingen genom att dricka mjölk och/eller genom kosttillskott.

Om du skulle föda bebisen nu skulle den klara sig bra utanför livmodern, den största skillnaden mot ett fullgånget barn är lungornas mognad. även om lungorna i vecka 34 inte är helt färdigutvecklade så är chanserna goda att bebisen skulle klara sig utan intensivvård.

Bebisen flyter inte längre omkring utan vilar på livmodern. Naglarna har nu vuxit över kanten på fingrarna och bebisen kan riva sig på dem.

❥ Mamman:

Från naveln är det ca 14 cm till den övre delen av din livmoder, men tänk på att detta mått kan variera från individ till individ. Du ska inte oroa dig om du inte har exakt samma mått som dina gravida vänner så länge som du växer som du skall. En växande livmoder är ett tecken på att bebisen där inne växer bra.

Dina Braxton-Hickssammandragningar tilltar i styrka och frekvens allteftersom din kropp förbereder sig för förlossningen. Sammandragningarna börjar i övre delen av livmodern som blir spänd och hård för att sedan sprida sig nedåt och slappna av. Många misstar de här "övningssammandragningarna" för verklilga förlossningsvärkar, men det är oftast falskt alarm. Ett sätt att avgöra om det är Braxton-Hicks eller "verkliga" sammandragningar kan vara att gå omkring en stund. Om spänningen då släpper, och om det inte gör ont så är det nästan säkert Braxton-Hicks du upplever.


❥ Jag och min bebis:

Vi mår fint! Men jag märker att ju närmare bebisens BF vi kommer desto jobbigare bli det för kroppen. Jag har ofta ont magen när jag rört mig för mycket. Klä mig är ett projekt och att äta i soffan är nästintill omöjligt. Jag vill helst göra allt ståendes nu. Till och med sova! Haha! Magen är väldigt mycket i vägen. Inte att den tar i och är jobbigt på så sätt, men den hämmar mina naturliga rörelser. Otroligt jobbigt. Att inte bara kunna skutta ur sängen hur som helst. Jag har börjat fått lite smått panik emellanåt. Och är livrädd att jag ska få panikångest ju närmare det går. Just för att man inte längre är lika rörlig. Känner min nästan lite instängd i min egna kropp. :-/ och då får ni komma ihåg att jag inte har speciellt stor mage. 

Magen sitter högt nu så det trycker på allt! Halsbrännan är med mig dag som natt så nu får jag äta små portioner. Dessutom så får jag inte plats med mycket i magen. Känner mig sprängmätt på väldigt lite. Känns jobbigt psykiskt när det känns som man ätit för 5 och egentligen så har man petat i sig 1/3 utav en vanlig portion för en. Man är ju tyvärr sugen på massa saker. Men man kan inte äta det just för att magen känns fylld 24/7. På kvällarna är magen hård som en boll! Speciellt när man varit ute och rört på sig en hel dag. Eller när man burit matkassar upp för alla trapporna. Och då får jag ändå ta de lättaste påsarna. 

Jag fick börja för ett tag sen med planeringen: Om jag har något inbokat på förmiddagen så fick jag inte boka in något på eftermiddagen eller tvärt om. Nu har det istället gått över till varannan dag. Varannandag aktivitet och varannan dag vila. Bara för att orka. Men det är ganska lätt att lyssna på kroppen just nu. Jag har inget val då jag oftast vaknar helt slutkörd i kroppen dagen efter en dag med aktiviter. Då finns inget annat än vila i mitt huvud. Skönt. 

Jag börjat få svullna vader och så. Än dock väldigt lite. Men det lär bli värre. Mina ben domnar bort direkt jag sätter mig på toaletten?! Läskigt! Mitt hår på huvudet har blivit jättefint! Och jag behöver typ tvätta det 1-2 gånger i veckan! Jag tappar typ inget hår heller som jag gjorde i början. Min hy har blivit bättre också. Om det beror på att jag köpt nya krämer till ansiktet eller om det är hormonerna i kroppen som gör det, låter jag vara osagt. 

Ingen ryggvärk än! Alltså inga foglossningar. Men sammandragningar har jag väldigt väldigt ofta! De kommer vad jag än gör. Vid både aktivitet och vid vila. Blir panikkissnödig inland när den lille trycker på blåsan. 

Va negativ jag lät i detta inlägg! Jag får väl tillägga att jag är oerhört kär i den lille därinne! Och vi väntar spänt på hans ankomst. Vi börjar nu tänka lite mer förlossning och tiden MED bebis. Förut va det mer fokus på graviditeten och alla saker vi behövde köpa/fixa. Nu när allt är klart så är det lättare att börja fokusera på själva ankomstdagen. 

Denna vecka har vågen börjat röra på sig igen. 1 kg mer visar den. Så nu är viktuppgången +10 kg. Nu kan den stanna av lite i några veckor igen. Bebis kan väl äta lite av min kroppsfyllnad istället? ;-) och inga bristningar! Än! 




På onsdag har vi profylaxkurs som vi ändrat oss om och tänker gå på. Sen har vi besök hos BM på torsdag igen. Vanliga rutinkontrollen. Så tror jag vi ska gå igenom förlossningsbrevet.

Inga kommentarer: